JOIN ME AT FACEBOOK

Wednesday, March 16, 2011

COKLAT NISE

NISE ATAU GULA MELAKA
Bila menulis tentang membuat coklat ini teringat saya sejenis coklat ataupun sebenarnya gula - gula tradisional yang banyak dihasilkan di negeri Kelantan, tempat kelahiran saya.

Gula - gula ini kita panggil ' coklat nise'. Mungkin sebab warna nya coklat maka ia dipanggil coklat nise..pada hal sebenarnya coklat nise ini dibuat daripada nise atau gula melaka yang dimasak cair dan dicampur sedikit gula.

Pada zaman kanak - kanak saya suka makan coklat nise ini kerana rasanya manis, lagi pun pada zaman dolu - dolu mana ada coklat atau gula - gula seperti sekarang. Saya pun tahu nak buat coklat nise ini.

Cara nak buat coklat nise ini amat mudah..gula melaka dicairkan dan campur sedikit gula..bila cair jika kitasuka boleh masukkan kacang tanah goreng yang telah ditumbuk kasar dan kacau dengan keadaan api yang sederhana, takut coklat ni hangus.

Coklat nise yang cair kemudian di sudukan keatas dulang yang dah disapu majerin...dan bila sejuk sedikit gentel menjadi bentuk coklat yang kemudiannya di bungkus dalam kertas warna warni..

No comments:

Post a Comment