JOIN ME AT FACEBOOK

Saturday, February 26, 2011

Cara Mudah Membuat Coklat

Pada hari ini usaha membuat coklat sebenarnya tidaklah sesukar yang anda fikirkan. Kalau dahulu membuat coklat amat rumit kerana ia pada awalnya bermula dengan bahan asas tepung koko dan memerlukan teknik dan peralatan yang khas.

Namun pada masa kini, membuat coklat telah dipermudahkan dengan bahan asasnya tidak lagi kita perlu menggunakan tepung koko tetapi membuat coklat boleh bermula dengan bar coklat yang telah tersedia ada dipasaran.

Membuat coklat dengan menggunakan coklat bar ini menjadikan kerja membuat coklat lebih mudah dan kita hanya memberi tumpuan kepada pencampuran coklat, pembentukan serta hiasan coklat.

Walabagaimana pun dalam usaha kita membuat coklat ini, jenis bar coklat yang sesuai perlu kita pilih bagi memastikan coklat bar yang kita gunakan dalam proses membuat coklat ini sesuai dengan resepi serta citarasa coklat yang ingin kita  buat.

Langkah awal dalam membuat coklat dengan menggunakan bar coklat adalah mencairkan bar coklat ini bagi membolehkan bahan - bahan lain dicampur dan digaul seterusnya coklat dibentuk keacuan yang sesuai. Untuk mencairkan bar coklat ini, cukup dengan kita menggunakan air panas sahaja.

Teknik dan cara mencairkan coklat boleh anda saksikan dalam video ini.

Cara Bagaimana Coklat Bar Dicairkan dengan Teknik Mudah

3 comments: